Σχετικά με την Ειρήνη Μπακοπούλου

Ειρηνη Μπακοπουλου Ψυχολογος online ψυχοθεραπεια

Εργάζομαι ως ψυχοθεραπεύτρια από το γραφείο μου στην Καλαμαριά της Θεσσαλονίκης, παρέχοντας διαδικτυακή ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία ενηλίκων. Η υπηρεσία που προσφέρω είναι ατομική, δηλαδή δεν αναλαμβάνω ζευγάρια και οικογένειες, παρόλο που με ευχαριστεί να μαθαίνω και να παρακολουθώ τις επιστημονικές εξελίξεις περί των συντροφικών σχέσεων.

Παρακολουθώ συχνά ομιλίες και συνέδρια ψυχοθεραπευτικού περιεχομένου πάνω σε διάφορα θέματα, εντός και εκτός Ελλάδος. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια η εκπαίδευση των θεραπευτών έχει εξελιχθεί έτσι ώστε να μπορεί κανείς να αποκτήσει εξαιρετικές γνώσεις μέσα από διαδικτυακή εκπαίδευση, και με αυτόν τον τρόπο μπορώ να παρακολουθώ τις εξελίξεις κυρίως στην Αμερική, που είναι, κατά την άποψή μου, πρωτοπόρα στον τομέα της ψυχοθεραπείας.

Ασχολούμαι με όλο το φάσμα των υπαρξιακών και συναισθηματικών θεμάτων που αντιμετωπίζει ο άνθρωπος, και διατηρώ ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε ό,τι αφορά θέματα και ερωτήσεις πάνω στην σεξουαλικότητα, καθώς και σε δυσκολίες σε όλων των ειδών τις διαπροσωπικές σχέσεις.

Λίγα λόγια για μένα

Ξεκίνησα την πορεία μου στον χώρο της ψυχολογίας το 1996 με τις σπουδές μου στο Πανεπιστήμιο του Έσσεξ, στο Κόλτσεστερ της Αγγλίας, από όπου αποφοίτησα με πτυχίο Bachelor of Science στην Ψυχολογία, ακολουθώντας κυρίως την γνωστική συμπεριφορική προσέγγιση. Η γνωστική (ή αλλιώς γνωσιακή) προσέγγιση χρησιμοποιείται ευρέως (και μάλιστα από τα εθνικά συστήματα υγείας, επειδή έχει συγκεκριμένο αριθμό συνεδριών και είναι μετρήσιμη). Μετά το πρώτο πτυχίο μου σπουδασα την ψυχαναλυτική θεωρία, στο ίδιο πανεπιστήμιο, στο Κέντρο Ψυχαναλυτικών Σπουδών (Centre for Psychoanalytic Studies), από όπου αποφοίτησα με Master of Arts στις Ψυχαναλυτικές Σπουδές.

Στην συνέχεια έζησα στο Λονδίνο 8 χρόνια, όπου ειδικεύτηκα στην ατομική ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία ενηλίκων, στον οργανισμό The Arbours Association. Κατά την διάρκεια αυτής της ειδίκευσης και μετά εργάστηκα εντατικά στις Θεραπευτικές Κοινότητες ψυχικής υγείας του οργανισμού, όπου ήρθα σε επαφή με σοβαρά περιστατικά που συναντά κανείς σε ψυχιατρικές μονάδες. Ήταν επομένως μια εμπειρία που με βοήθησε να καταλάβω καλά και από πολύ κοντά τον ανθρώπινο πόνο και τα συμπτώματά του.

Μέσα σε αυτά τα χρόνια εργάστηκα και σε άλλους οργανισμούς, όπως στις αντίστοιχες με την Ελλάδα ειδικές μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, παρέχοντας ψυχολογική υποστήριξη σε ψυχικά ασθενείς, δουλεύοντας με ένα ευρύ φάσμα ψυχικών διαταραχών και συχνά δυαδικών διαγνώσεων. Εργάστηκα επίσης ως ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεύτρια στο νοσοκομείο St. Ann’s του Βόρειου Λονδίνου, στο τμήμα Ψυχολογικών θεραπειών Halliwick.

Παράλληλα παρείχα ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία ως ελεύθερη επαγγελματίας στο γραφείο μου στο Βόρειο Λονδίνο.

Κατέχω άδεια ασκήσεως του επαγγέλματος του ψυχολόγου στην Ελλάδα.

Ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία – Το σχεσιακό μοντέλο

Σχετικά-μοντέλο ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία-ψυχολογος θεσσαλονικη Ειρήνη Μπακοπούλου Το είδος της ψυχαναλυτικής ψυχοθεραπείας που παρέχω απέχει από την κλασική ψυχανάλυση στο ότι αντλεί περισσότερο από την σχέση θεραπευτή και θεραπευόμενου και όσα διαδραματίζονται σε αυτήν, βλέποντας τον θεραπευτή όχι ως τον άσπρο πίνακα στον οποίο γράφει ο αναλυόμενος, αλλά ως έναν ενεργά συμμετέχοντα άνθρωπο στο ψυχοθεραπευτικό ταξίδι του θεραπευόμενου. Η εικόνα ενός ανθρώπου που περπατάει δίπλα στον θεραπευόμενο και μαζί χαράσουν την πορεία που επιθυμεί ο τελευταίος, είναι πλησιέστερη στο μοντέλο που ενστερνίζομαι, σε σχέση με το μοντέλο της κλασικής ψυχανάλυσης στο οποίο ο θεραπευτής βρίσκεται πίσω από τον θεραπευόμενο, παρατηρώντας και ερμηνεύοντας το προσωπικό του ταξίδι. Πέραν αυτού, έχω εκπαιδευτεί και σε άλλες προσεγγίσεις, όπως γράφω παρακάτω.

Φωτογραφία του: Dan/FreeDigitalPhotos.net

Περαιτέρω αναζητήσεις και εκπαίδευση

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα το 2011 άρχισα να ασχολούμαι με διαφορετικά μοντέλα ψυχοθεραπείας. Είδα πως οι άνθρωποι δεν έχουν τα χρήματα να πληρώνουν για τρεις με πέντε συνεδρίες την εβδομάδα, το οποίο είναι απαραίτητο, αν θέλει να πει κανείς πως κάνει ψυχανάλυση, αλλά συνήθως δεν έχουν και τον χρόνο για κάτι τέτοιο. Σκέφτηκα πως θα εξυπηρετούσα καλύτερα τους θεραπευόμενούς μου αν μπορούσα, με βάση την ψυχαναλυτική θεωρία και πρακτική, να δουλέψω με έναν πιο γρήγορο και ενίοτε πιο καθοδηγητικό τρόπο (σε αντίθεση με την κλασική ψυχαναλυτική στάση του θεραπευτή) και ξεκίνησα να εκπαιδεύομαι σε διάφορα άλλα μοντέλα ψυχοθεραπείας που θα μπορούσαν να μου δώσουν τα κατάλληλα εργαλεία. Παράλληλα έσπευσα να δοκιμάσω κάποια από αυτά τα μοντέλα ως θεραπευόμενη η ίδια, ώστε να έχω το βίωμα του θεραπευόμενου αυτών των προσεγγίσεων.

Καθώς με ενδιέφεραν πολύ οι σχέσεις και ήθελα να καταλάβω και τον εαυτό μου μέσα σε αυτές, ως ένα προσωπικό ταξίδι αυτογνωσίας ξεκίνησα με το Relational Life Therapy (RLT) του Terry Real, ειδικό στην θεραπεία ζεύγους με αρκετά ριζοσπαστική προσέγγιση που αντιμάχεται στην πατριαρχία. Αργότερα παρακολούθησα άλλο ένα εκτενές εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Terry Real σε συνεργασία με την Ester Perel, επίσης ειδική στην θεραπεία ζεύγους. Στη συνέχεια ολοκλήρωσα στο Ισραήλ το πρώτο επίπεδο της εκπαίδευσης στην Συγκινησιακά Εστιασμένη Θεραπεία (Emotionally Focused Therapy, EFT) της Sue Johnson, το οποίο είναι βασισμένο στη θεωρία των Δεσμών. Στις δύο αυτές εκπαιδεύσεις έμαθα πράγματα πολύ σημαντικά για τις σχέσεις, πώς χτίζονται, πώς εξελίσσονται, πώς διατηρούνται, ποια είναι τα πράγματα που πρέπει να κάνουμε μέσα σε αυτές και εκείνα που δεν πρέπει και εξακολουθώ ως σήμερα να μένω θεραπευόμενη ζεύγους και πάντα να μαθαίνω και να προχωρώ μέσα από την προσωπική μου αυτή δουλειά.

Έκτοτε, παρακολουθώ σεμινάρια και εκπαιδεύσεις που αφορούν το ανθρώπινο τραύμα, από διάφορους ειδικούς όπως τον Dick Schwartz, τον ιδρυτή του μοντέλου Internal Family Systems (IFS) που μας δίνει τον τρόπο να συνομιλήσουμε με τα διαφορετικά κομμάτια μας, την Jules Taylor Shore, ειδική στην νευρο-ψυχοθεραπεία με εξαιρετική γνώση του πώς λειτουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος και πώς καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε αυτή την γνώση στην ψυχοθεραπευτική δουλειά, και άλλους λιγότερο ή περισσότερο γνωστούς στον χώρο της ψυχοθεραπείας. Όλα αυτά μου προσφέρουν τα απαραίτητα εργαλεία ώστε να μπορώ να βοηθήσω τον κάθε θεραπευόμενο με τον καταλληλότερο τρόπο, ανάλογα με την συναισθηματική του ανάπτυξη, των γνωστικών του δυνατοτήτων και των αιτημάτων που τον φέρνουν στην ψυχοθεραπεία, πάντα με βάση την ψυχαναλυτική θεωρία.

Δημοσιεύσεις

Hanley R. J. & Bakopoulou E. (2003). “Irrelevant Speech, Articulatory Suppression, and Phonological Similarity: A test of the Phonological Loop Model and the Feature Model”. Psychonomic Bulletin & Review 10 (2): 435–444.

Payne L., Bakopoulou E., Wade E. (2004 eds). Bless this Unusual House. Arbours Crisis Centre: London.

Bakopoulou E. (2005). Finding the Shadow. Journal of The Arbours Crisis Centre, Vol. 15, 29-41.

Πανελλήνιο μηνιαίο Περιοδικό ψυχολογικού περιεχομένου “Psychologies”. Συμμετοχή στο άρθρο “Αυτός, εγώ & οι φίλοι μας”. Τεύχος Μαΐου, 2012.

Διαδικτυακή Online ψυχοθεραπεία

Ψυχολογος online από Θεσσαλονίκη

Σε ποιους χρησιμεύει;
Σε τι δυσκολίες μπορεί να βοηθήσει; Πώς λειτουργεί; Τι χρειάζομαι για τις συνεδρίες online και ποιος θα με βοηθήσει με τα τεχνικά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν;

Στείλτε μήνυμα

Στείλε μήνυμα