Τι κάνει ο θεραπευτής στην ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία;

ψυχολόγος Θεσσαλονίκη Ειρήνη Μπακοπούλου Ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία 3

Τι κάνει ο θεραπευτής στην ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία

Βασισμένος πάνω στην εμπειρία και τις γνώσεις του πάνω στον ανθρώπινο ψυχισμό και την πρακτική της ψυχοθεραπείας, ο ψυχοθεραπευτής συνταξιδεύει δίπλα στον θεραπευόμενο βοηθώντας τον να κάνει αυτό το θεραπευτικό ταξίδι και να βρει τον δικό του δρόμο στα θέματα που τον δυσκολεύουν. Ο τρόπος με τον οποίο ακούει αυτά που λέγονται και ο τρόπος με τον οποίο τα αναλύει με τον θεραπευόμενο, έχει ως αποτέλεσμα να φέρει στην επιφάνεια και στην επίγνωση θεραπευτή και θεραπευόμενου στοιχεία που μέχρι τώρα παρέμεναν κρυμμένα στο ασυνείδητο και να αναδείξει με καθαρότητα άλλα στοιχεία που ήταν δυσνόητα και γεμάτα σύγχυση.

Δίνει έτσι στον θεραπευόμενο την ευκαιρία να μιλήσει για πράγματα που μέχρι εκείνο το σημείο δεν είχε καν σκεφτεί, να τα δει καθαρά και μέσα από αυτή την διαδικασία να καταλάβει καλύτερα τι γίνεται μέσα του. Το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι ότι ο άνθρωπος αποκτά μεγαλύτερο έλεγχο της ζωής του, της συναισθηματικής του κατάστασης, της συμπεριφοράς και των σκέψεών του, χωρίς να καταδυναστεύεται από αυτές.

Ένα σύνηθες τέτοιο παράδειγμα είναι το συναίσθημα της ενοχής που παρατηρείται έντονο στους Έλληνες. Η κατανόηση της προέλευσης της συνεχούς ενοχής που νιώθει κάποιος και της επίπτωσής της στην ψυχική του υγεία, τον βοηθάει να την μετατρέψει σε κάτι πιο δημιουργικό, όπως η συγχώρεση και να προχωρήσει σε σκέψεις και πράξεις που θα τον βγάλουν από αυτή την συναισθηματική κατάσταση.

Τι ΔΕΝ κάνει ο ψυχαναλυτικός ψυχοθεραπευτής

Δεν θεωρεί πως έχει μια “μαγική” γνώση για το τι συμβαίνει μέσα στον θεραπευόμενο. Η γνώση αυτή αποκτάται από κοινού με τον θεραπευόμενο, με σεβασμό προς την προσωπική του διαδρομή, εμπειρία και αντίληψη και Τι κάνει και τι ΔΕΝ κάνει ο ψυχαναλυτικός ψυχοθεραπευτήςμέσα από την συνεχή προσπάθεια του θεραπευτή να κατανοήσει τον κόσμο στον οποίο ζει ο θεραπευόμενος. Η ιδέα πως ένας ψυχοθεραπευτής γνωρίζει τον χάρτη του μυαλού και της ψυχής ενός θεραπευόμενου και συνεπώς τις κρυφές του επιθυμίες και ανάγκες μπορεί να βιωθεί ως λανθασμένα λυτρωτική από κάποιους (“…δεν χρειάζεται να πω πολλά γιατί ο θεραπευτής τα ξέρει ήδη”), ως καταδιωκτική από άλλους (“…ξέρει τι συμβαίνει μέσα μου, άρα ποιος ξέρει τι θα σκέφτεται για μένα”), ή ακόμη και ορθώς προσβλητική από μερικούς (“…πώς μπορείς εσύ να ξέρεις τι γίνεται μέσα μου πριν ακόμη το καταλάβω εγώ;”). Το λιγότερο, μπορεί να οδηγήσει σε λάθος συμπεράσματα.

Δεν έχει έτοιμες λύσεις πάνω σε συγκεκριμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι θεραπευόμενοι, γιατί ο κάθε άνθρωπος είναι μία ξεχωριστή οντότητα με τις ιδιαιτερότητές της και την πολυπλοκότητά της, που μπορεί να φτάνει στο ίδιο πρόβλημα από άλλη κατεύθυνση, άρα η λύση θα είναι και διαφορετική. Βοηθάει όμως τον θεραπευόμενο, μέσα από την ψυχοθεραπευτική διαδικασία και μέσα από το χτίσιμο της ψυχοθεραπευτικής σχέσης, να σκεφτεί διεξοδικά πάνω στα θέματα που τον απασχολούν, να δει πώς έφτασε στο πρόβλημα και να βρει τις δικές του λύσεις, έτσι ενδυναμώνοντάς τον.

Εικόνα παραθύρου του Wirenightmare

Διαδικτυακή Online ψυχοθεραπεία

Ψυχολογος online από Θεσσαλονίκη

Σε ποιους χρησιμεύει;
Σε τι δυσκολίες μπορεί να βοηθήσει; Πώς λειτουργεί; Τι χρειάζομαι για τις συνεδρίες online και ποιος θα με βοηθήσει με τα τεχνικά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν;

Στείλτε μήνυμα

Ψυχαναλυτική ψυχoθεραπεία

Στείλε μήνυμα