Τι κάνει ο θεραπευόμενος στην ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία;
Το πρώτο και βασικότερο στοιχείο της επιτυχίας μιας ψυχοθεραπείας, ως θεραπευόμενη/ος, είναι να την θέλετε και να είστε διατεθειμένη/ος να δουλέψετε με συνέπεια πάνω στον εαυτό σας και τα θέματα που σας δυσκολεύουν. Μπορεί να μην είστε σίγουρη/ος ότι θα σας βοηθήσει. Αυτό θα το δείτε στην πορεία. Σημαντικό είναι όμως να είστε διατεθειμένη/ος να το μάθετε, και να θέλετε να το δοκιμάσετε. Οι άνθρωποι που πηγαίνουν στην ψυχολόγο μέσα από πιέσεις τρίτων, συνήθως δεν κερδίζουν κάτι, ενώ αντίθετα, μπορεί να έρθουν αντιμέτωποι με μια κατάσταση που να τους πιέσει και να τους δυσκολέψει ακόμα περισσότερο.
Από εκεί και μετά, καλείστε, όσο είναι δυνατόν, να σκέφτεστε αυτά που συζητιούνται μέσα στην κάθε συνεδρία και να μην τα αφήνετε πίσω σας μόλις κλείσετε την πόρτα του γραφείου της ψυχολόγου. Είναι σίγουρο πως μερικά πράγματα θα μείνουν και θα κάνουν την δουλειά τους στο πίσω μέρος του μυαλού σας, χωρίς να τα φέρνετε συνεχώς στην συνείδησή σας. Ωστόσο, χωρίς να το κάνετε καταναγκαστικά, μπορεί να σας βοηθήσει αρκετά αν συνειδητά προσπαθείτε να τα θυμάστε, να τα σκέφτεστε και να τα εξελίσσετε και έξω από την συνεδρία και ενδεχομένως, αν έχετε την δυνατότητα, να τα συζητάτε και με δικούς σας ανθρώπους που εμπιστεύεστε και που θα δείξουν σεβασμό προς εσάς και τις δυσκολίες σας.
Τέλος, για να γίνουν αλλαγές στην ζωή σας, πρέπει εσείς να κάνετε τις απαραίτητες κινήσεις. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει, καθώς όλο και περισσότερα πράγματα βγαίνουν στην επιφάνεια, να βρείτε ποια έιναι τα βήματα που θέλετε και πρέπει να κάνετε για να γίνουν οι αλλαγές. Τα βήματα τα κάνετε εσείς. Συνήθως, δεν αρκεί να πάτε στον ψυχοθεραπευτή για να αλλάξουν τα πράγματα στην ζωή σας. Βοηθάει, καθώς καταλαβαίνετε περισσότερα για την ζωή σας, να είστε διατεθειμένη/ος να πάρετε αποφάσεις και να βάλετε στόχους. Σιγά σιγά βέβαια, και στον δικό σας χρόνο.
Ένας τρόπος να κρατήσετε μια επαφή και μια συνέχεια στην δουλειά που κάνετε με την ψυχολόγο σας, είναι να γράφετε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας, κάποια στιγμή μετά την συνεδρία, σχετικά με τα θέματα που συζητήσατε και τα πράγματα που είδατε μέσα στην συνεδρία. Ένας άλλος τρόπος είναι να σκέφτεστε μεταξύ συνεδριών, τα θέματα που σας απασχολούν και που πιθανών να θέλετε να συζητήσετε με την ψυχολόγο σας. Επίσης πολύ σημαντικό είναι να παρατηρείτε την αλληλουχία των σκέψεων και των συναισθημάτων σας, με περιέργεια για το τι σας συμβαίνει, με σκοπό να το συζητήσετε. Η περιέργεια για το τι μας συμβαίνει και σε ποιες συνθήκες, είναι βασικό στοιχείο ψυχικής υγείας. Όταν χάνεται, σιγά σιγά χάνεται και το νόημα της ζωής. Διαβάστε περισσότερα για την περιέργεια στο άρθρο “Η περιέργεια σκότωσε τη γάτα…αλλά έσωσε τον άνθρωπο”.
Τι κάνει ο θεραπευόμενος στη συνεδρία με τον ψυχολόγο;
Η ψυχοθεραπεία είναι διάλογος. Αυτό σημαίνει πως στα πλαίσια της ψυχοθεραπείας μπορούμε να μιλήσουμε για οτιδήποτε σκέφτεστε και νιώθετε ανά πάσα στιγμή. Επομένως μέρος της δουλειάς μας είναι να εξελίξουμε τον διάλογο, ώστε να μπορείτε να μιλάτε ανοιχτά και ειλικρινά, μέσα σε ένα πλαίσιο απόλυτης εχεμύθειας και αυξανόμενης εμπιστοσύνης.
Ο βασικός κανόνας στην ψυχανάλυση είναι, κατά την διάρκεια της συνεδρίας, να λέτε αυτό που σκέφτεστε, όπως το σκέφτεστε και την ώρα που το σκέφτεστε, χωρίς να το λογοκρίνετε. Κάνοντας αυτή την προσπάθεια, επιτρέπετε στον εαυτό σας και την ψυχολόγο σας να δείτε και οι δύο τι γίνεται στον νου σας ανά πάσα στιγμή. Αυτό διευκολύνει την ψυχανάλυση γιατί επιτρέπει την βαθύτερη εξερεύνηση των σκέψεων και των συναισθημάτων και το πώς αυτά συνδέονται και φέρνουν το ένα το άλλο, στο εδώ και τώρα, με αποτέλεσμα να μπορούμε να καταλάβουμε καλύτερα τι συμβαίνει στον εσωτερικό σας κόσμο.