Έχω θυμώσει με τoν ψυχολόγο μου
Μια από τις δυσκολίες του θεραπευόμενου στην ψυχοθεραπεία εμφανίζεται όταν για κάποιο λόγο δεν είναι ευχαριστημένος με κάτι που είπε ή έκανε ο ψυχολόγος του. Είναι πιθανόν ο ψυχολόγος να πει κάτι που να σας φέρει σε δύσκολη συναισθηματική κατάσταση ή/και σε αντιπαράθεση μαζί του. Είναι ακόμη πιθανόν να συμπεριφερθεί με ένα τρόπο στον οποίο να έχετε ιδιαίτερη ευαισθησία και να θυμώσετε, ενώ ο ίδιος δεν γνωρίζει ακόμη για αυτή σας την ευαισθησία. Αν νιώσετε άσχημα ή άβολα, μπορεί να προτιμήσετε να σταματήσετε την ψυχοθεραπεία ή να το υπομείνετε σιωπηλά, αντί να το συζητήσετε μαζί του.
Όμως έχω συχνά αυτό το συναίσθημα και με άλλους ανθρώπους
Αντίστοιχα, είναι πιθανόν μία από αυτές τις δύο αντιδράσεις να είναι και αυτή που διέπει τις σχέσεις σας στην ζωή σας έξω από την ψυχοθεραπεία. Δηλαδή, μπορεί κάποιος να λειτουργεί έτσι: ‘αν κάποιος φίλος, ή ο σύζυγος, μου πει κάτι που να με φέρει σε μια άσχημη ή δύσκολη συναισθηματική κατάσταση, διαλέγω να διακόψω την σχέση ολοκληρωτικά, ή να μην πω τίποτα’, με αποτέλεσμα να συνεχίσει να νιώθει άσχημα, τρέφοντας κρυφά όλο και πιο αρνητικά συναισθήματα για ‘τον άλλον’. Αν αυτή η αντιμετώπιση διέπει τις σχέσεις σας με τους γύρω σας και κατ’ επέκταση και την σχέση με τον ψυχολόγο σας, είναι εδώ ακριβώς που θα σας βοηθήσει να επιμείνετε στην ψυχοθεραπευτική αυτή σχέση και να δουλέψετε αυτή την δυσκολία μαζί με τον ψυχολόγο, ώστε να την καταλάβετε καλύτερα και να μάθετε πώς να την διαχειρίζεστε.
Πώς να το αντιμετωπίσω;
Αν έχετε την αίσθηση πως γενικότερα δεν μπορούν οι δικοί σας άνθρωποι να αντέξουν τον συναισθηματικό σας κόσμο, δηλαδή τον θυμό, την θλίψη, την σύγχυση, την απελπισία ή το παράπονό σας, ή την αίσθηση ότι οι άνθρωποι γύρω σας δεν σας σκέφτονται ή σας μειώνουν, τότε είναι πολύ σημαντικό ο θεραπευτής σας να αντέξει τον συναισθηματικό σας κόσμο και να σας βοηθήσει να τον καταλάβετε καλύτερα και να τον διαχειριστείτε καλύτερα, αντί να τον κρύβετε ή να προσπαθείτε να αλλάξετε τα συναισθήματά σας ώστε να γίνεστε αποδεκτή/ός. Ο τρόπος για να δουλέψετε αυτό το θέμα είναι να μιλήσετε ανοιχτά με τον ψυχολόγο σας και μαζί να βρείτε πώς μπορείτε καλύτερα να διαχειριστείτε την δυσκολία στην σχέση σας, με σκοπό να μπορέσετε να διαχειριστείτε καλύτερα παρόμοιες δυσκολίες και στις υπόλοιπές σχέσεις σας με τους δικούς σας ανθρώπους.
Με λίγα λόγια, μια τέτοια δυσκολία στην ψυχοθεραπευτική σχέση είναι ευκαιρία για να βρείτε την βοήθεια που χρειάζεστε, ώστε σιγά σιγά να μπορείτε να αντιμετωπίζετε τέτοιες καταστάσεις με ευκολία και χωρίς αυτό να σημαίνει την ρήξη και το τέλος της σχέσης σας με τους άλλους. Αυτή η διαπραγμάτευση της σχέσης, δηλαδή των συναισθημάτων και των προσωπικών ορίων του καθενός μας, το πώς τα επικοινωνούμε, το πώς διεκδικούμε αυτά που έχουμε ανάγκη και πώς δημιουργούμε ένα πλαίσιο στις σχέσεις μας όπου αυτή η διαπραγμάτευση να είναι αποδεκτή και να οδηγεί στην μεγαλύτερη εγγύτητα και αλληλοκατανόηση, είναι ένα από τα πολύ βασικά στοιχεία τα οποία δουλεύουμε στην ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία, όταν είναι απαραίτητο.
Είναι καλύτερα να φύγω από αυτή την ψυχοθεραπευτική σχέση;
Ένας καλός ψυχολόγος θα μπορέσει να δουλέψει με τα συναισθήματά σας και την έντασή τους και να βοηθήσει να προχωρήσετε κι εσείς, αλλά και η ψυχοθεραπευτική σχέση. Αν λοιπόν είστε δυσαρεστημένος/η, είναι καλύτερα να πάρετε το ρίσκο να μιλήσετε για αυτό που νιώθετε για τον ψυχολόγο σας μαζί του. Αν αυτό συμβαίνει σπάνια, ενώ η σχέση σας γενικότερα είναι καλή και δημιουργική, τότε αξίζει να συνεχίσετε και μαζί του να βρείτε τι συμβαίνει και να το δουλέψετε.