Η ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία online είναι εφικτή;

Ειρηνη Μπακοπουλου, ψυχαναλυτικη ψυχοθεραπεια online ψυχοθεραπεια ψυχοθεραπευτης online ψυχολογος θεσσαλονικη καλαμαρια ψυχοθεραπεια

Μπαίνοντας στο ίντερνετ, λίγα χρόνια πριν, οι ψυχοθεραπευτές δεν μπορούσαν να διανοηθούν ότι η ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία online θα ήταν ποτέ δυνατή. Σήμερα, καθώς με την νέα τεχνολογία η ζωή μας αλλάζει ραγδαία, κάποιοι ψυχοθεραπευτές συνεχίζουν να διστάζουν να φέρουν και να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογική εξέλιξη στο επάγγελμά τους. Είναι λογικό. Μπορεί να είναι εφικτό να μιλήσουμε μεταξύ μας μέσω μιας κάμερας, αλλά δεν σημαίνει αυτόματα πως είναι και αποτελεσματικό. Παρακάτω συζητιούνται μερικές από τις συνηθισμένες ενστάσεις.

Ενστάσεις και απαντήσεις σχετικά με την ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία online

Η επαφή μέσω κάμερας δεν είναι ολοκληρωμένη. Η βασική αυτή ένσταση είναι πως θεραπευτής και θεραπευόμενος δεν μπορούν να έρθουν αρκετά κοντά ώστε να δημιουργηθούν οι απαραίτητες συνθήκες μέσα στις οποίες να εξελιχθεί ομαλά και σωστά η διαδικασία της ψυχοθεραπείας. Σαφώς, στην επαφή μέσω skype, δεν χρησιμοποιούνται όλες οι αισθήσεις του ανθρώπου παρά μόνο η ακοή και η όραση. Ωστόσο, η γλώσσα του σώματος (οι εκφράσεις του προσώπου, οι νευρικές κινήσεις κ.α.), που κρύβει ασυνείδητα στοιχεία που βοηθάνε την ψυχανάλυση, είναι εμφανής και μέσα από την κάμερα. Συνεπώς, αρκεί αυτού του είδους η επαφή για να έρθουν κοντά δύο άνθρωποι που θα μιλήσουν για έντονα και βαθύτατα εσωτερικά ζητήματα, για δύσκολα συναισθήματα, για φόβο, θυμό, αγωνία, θλίψη; Η απάντηση είναι πως αρκεί και μπορεί να λειτουργήσει πολύ καλά.

Πώς είναι δυνατόν να μιλάει κανείς σε μία κάμερα μπροστά από μία οθόνη και να αναλύει τις σκέψεις, τα συναισθήματά του, τις εσωτερικές συγκρούσεις και ανησυχίες του; Είναι. Συνηθίζεται πολύ γρήγορα και σύντομα αυτό που μετράει είναι η καλή σχέση με την ψυχοθεραπεύτρια και όχι η οθόνη που μεσολαβεί. Μάλιστα, μερικούς ανθρώπους τους διευκολύνει το ότι βρίσκονται στο σπίτι τους, στον δικό τους χώρο, γιατί νιώθουν πιο άνετα.

Μα η διαδικτυακή συνεδρία έχει κάποια προβλήματα, διακοπές σύνδεσης, παράξενους ήχους και διάφορα άλλα τέτοια. Ναι, γι’ αυτό χρειάζεται να έχετε καλή σύνδεση, καλό σήμα εκεί που θα κάθεστε και όσο το δυνατόν υψηλή ταχύτητα στη γραμμή σας. Παρόλο που δεν είναι συχνά τα προβλήματα αυτά, δημιουργούν πρόβλημα στην ομαλή ροή της συνεδρίας στην ψυχοθεραπεία online. Ωστόσο, το ίδιο κάνει και το κομπρεσέρ στον δρόμο από έξω από το γραφείο του ψυχοθεραπευτή ή τα αυτοκίνητα που κορνάρουν, τα παιδιά στον πάνω όροφο της πολυκατοικίας και ούτω καθεξής. Η ζωή είναι γεμάτη διακοπές και ενοχλήσεις από διάφορες πηγές και στόχος είναι πάντα να μπορούμε να συνεχίσουμε την ζωή μας παρά τις ενοχλήσεις αυτές. Αν χρειαστεί να μάθουμε να τις αντιμετωπίζουμε μέσα στην ψυχοθεραπεία, θα μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε καλύτερα και στην υπόλοιπη ζωή μας.

Τελικά η ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία μπορεί να λειτουργήσει μέσω skype;

Μπορεί να λειτουργήσει και μάλιστα πολύ αποτελεσματικά. Υπάρχουν όμως κάποιοι περιορισμοί για πολύ σοβαρά περιστατικά. Μάθετε περισσότερα για τους περιορισμούς και τις περιπτώσεις όπου η ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία online δεν ενδείκνυται.

Διαδικτυακή Online ψυχοθεραπεία

Ψυχολογος online από Θεσσαλονίκη

Σε ποιους χρησιμεύει;
Σε τι δυσκολίες μπορεί να βοηθήσει; Πώς λειτουργεί; Τι χρειάζομαι για τις συνεδρίες online και ποιος θα με βοηθήσει με τα τεχνικά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν;

Στείλτε μήνυμα

Ψυχoθεραπεία online

Στείλε μήνυμα