Η πρώτη συνεδρία online ψυχοθεραπείας

Πρωτη συνεδρια με την ψυχολογο online στην ψυχαναλυτικη ψυχοθεραπεια

Η πρώτη συνεδρία στην ψυχοθεραπεία online

Η πρώτη συνεδρία της ψυχαναλυτικής ψυχοθεραπείας είναι συνήθως αναγνωριστική. Αυτό ισχύει για τον θεραπευόμενο αλλά και για τον ψυχοθεραπευτή. Η ψυχοθεραπεία για να είναι αποτελεσματική απαιτεί μια καλή σχέση μεταξύ θεραπευτή και θεραπευόμενου. Οι έρευνες έχουν δείξει πως αυτό το στοιχείο είναι η καλύτερη ένδειξη για την αποτελεσματικότητα της ψυχοθεραπείας και μάλιστα μικρή σημασία έχει το ίδιο μοντέλο της ψυχοθεραπείας που χρησιμοποιείται (δηλαδή ψυχαναλυτική, ή συστημική, γνωστικο-συμπεριφορική ή άλλα μοντέλα ψυχοθεραπείας). Για να υπάρχει λοιπόν καλή σχέση μεταξύ των δύο, χρειάζεται αυτό που απλά λέμε στην καθομιλουμένη, η χημεία – όπως χρειάζεται και σε όλες τις άλλες σχέσεις δηλαδή, επαγγελματικές και μη. Δηλαδή να μπορούν θεραπευόμενος και ψυχοθεραπευτής να συναντηθούν μέσα από τον διάλογο και να σκεφτούν μαζί προς όφελος του θεραπευόμενου. Αυτό μπορεί να φανεί στην αρχή, ή αργότερα στον τρόπο που εξελίσεται η επικοινωνία μεταξύ θεραπευτή και θεραπευόμενου.

Στην πρώτη συνάντηση ο θεραπευόμενος καλείται να μιλήσει και να σκιαγραφήσει αυτά που τον απασχολούν. Δεν είναι απαραίτητο να τα έχει σωστά και καθαρά διατυπωμένα στο μυαλό του. Άλλωστε αν ίσχυε αυτό, ενδεχομένως να μην χρειαζόταν τον ψυχολόγο/ψυχοθεραπευτή. Καθώς ένα μεγάλο μέρος της ψυχοθεραπευτικής δουλειάς είναι να βρίσκουμε τις λέξεις για αυτά που συμβαίνουν ώστε να μπορούμε να τα περιγράψουμε και να τα επεξεργαστούμε προς χάριν της βαθύτερης κατανόησής τους, αρκεί να είναι σε θέση ο θεραπευόμενος να ξεκινήσει να μιλάει και να έχει την θέληση να το κάνει. Ο ψυχοθεραπευτής μπορεί να βοηθήσει στο να διατυπωθούν αυτά με τον πιο αληθινό για τον θεραπευόμενο τρόπο, κάνοντας ερωτήσεις και λέγοντας τι έχει ο ίδιος καταλάβει από αυτά που ακούει, διευκρινίζοντας δηλαδή, ερμηνεύοντας και ενίοτε παροτρύνοντας τον θεραπευόμενο να σταθεί περισσότερο σε κάτι για το οποίο μιλάει. Αυτή είναι μια πρακτική του θεραπευτή που χρησιμοποιεί καθ’ όλη την διάρκεια της ψυχαναλυτικής ψυχοθεραπείας.

Κατά την διάρκεια της συνεδρίας, ο ψυχοθεραπευτής θα πάρει ένα ιστορικό, όσον αφορά την σωματική και την ψυχική υγεία του θεραπευόμενου, καθώς και τις πιθανές σπουδές και την δουλειά του. Επίσης θα ρωτήσει για την οικογενειακή κατάσταση και το δίκτυο στήριξης της οικογένειάς του και των φίλων του. Πόσοι και ποιοι είναι οι άνθρωποι που περιβάλουν τον θεραπευόμενο, αδέρφια, ξαδέρφια, γονείς, θείοι, σύζυγος, παιδιά, φίλοι κλπ.

Προς το τέλος της πρώτης συνεδρίας, ο ψυχοθεραπευτής θα προσπαθήσει να διατυπώσει την δική του εντύπωση για το τι συμβαίνει και με ποιον τρόπο μπορεί να συνοδεύσει τον θεραπευόμενο στο ψυχοθεραπευτικό του ταξίδι. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου αυτό δεν δύναται να γίνει από την πρώτη συνεδρία. Μπορεί να χρειαστούν δύο ή τρεις συνεδρίες για να γίνει κατανοητό και φυσικά, το αίτημα αυτό μπορεί να αλλάξει εν καιρώ ή να εξελιχθεί ή να πληθύνουν τα αιτήματα.

Οποιεσδήποτε ερωτήσεις του θεραπευόμενου σχετικά με την ψυχοθεραπεία, την διαδικασία, το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθούν θεραπευτής και θεραπευόμενος και τα όρια της ψυχοθεραπείας και της ψυχοθεραπευτικής σχέσης, μπορούν να απαντηθούν.

Η πρώτη συνεδρία διαφέρει και θα πρέπει να διαφέρει αρκετά ανάλογα με το αίτημα του θεραπευόμενου, τον λόγο δηλαδή για τον οποίο επισκέφτηκε τον ψυχολόγο/ ψυχοθεραπευτή. Τα παραπάνω είναι η συνήθης πρακτική, ωστόσο όχι ο κανόνας. Όπως η δική σας ψυχοθεραπεία θα διαφέρει από του συνανθρώπου σας, ακόμη και με τον ίδιο ψυχολόγο, έτσι και η πρώτη συνεδρία θα είναι διαφορετική, γιατί είστε εσείς διαφορετικός και διαφορετικό το αίτημά σας.

Διαδικτυακή Online ψυχοθεραπεία

Ψυχολογικη υποστηριξη και ψυχοθεραπεία online με την ψυχολογο Ειρήνη Μπακοπούλου

Σε ποιους χρησιμεύει;
Σε τι δυσκολίες μπορεί να βοηθήσει; Πώς λειτουργεί; Τι χρειάζομαι για τις συνεδρίες online και ποιος θα με βοηθήσει με τα τεχνικά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν;

Στείλτε μήνυμα

Σχετικά άρθρα