Ψυχανάλυση ή ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία; Διαφορές και ομοιότητες

γραφείο Φρόυντ ψυχαναλυση και ψυχαναλυτικη ψυχοθεραπεια

Ψυχανάλυση ή ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία;

Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για κάποιες βασικές διαφορές μεταξύ της ψυχανάλυσης και της ψυχαναλυτικής ψυχοθεραπείας. Το άρθρο αυτό είναι γραμμένο απλά, απευθύνεται στον μέσο άνθρωπο και δεν αποσκοπεί στο να αξιολογήσει ή να παρουσιάσει την μία μέθοδο ως καλύτερη από την άλλη. Ο κάθε θεραπευόμενος μπορεί να κρίνει τι του ταιριάζει περισσότερο.

Διαφορές και ομοιότητες

Η ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία, την οποία κάποιοι ονομάζουν και ψυχοδυναμική ψυχοθεραπεία, είναι ένα μοντέλο θεραπείας που διαφέρει από την κλασική ψυχανάλυση στο ότι οι συνεδρίες γίνονται συνήθως λιγότερο συχνά. Δηλαδή από μία έως δύο (σπανίως τρεις) φορές την εβδομάδα, αντί για τέσσερεις ή πέντε φορές, όπως συνηθίζεται στην κλασική ψυχανάλυση. Στην πραγματικότητα, όταν η συχνότητα των συνεδριών είναι η ίδια, το βάθος στο οποίο μπορεί να φτάσει μια ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία σε σχέση με την ψυχανάλυση είναι το ίδιο και έχει να κάνει με την εκπαίδευση, τις γνώσεις, την εμπειρία και τις δυνατότητες του ψυχοθεραπευτή, αλλά και με την ψυχοθεραπευτική του σχέση με τον θεραπευόμενο, όπως και με το είδος των δυσκολιών και τις δυνατότητες του ίδιου του θεραπευόμενου. Στην εποχή μας, που τόσο ο διαθέσιμος χρόνος όσο και οι οικονομικες δυνατότητες περιορίζονται, είναι λίγοι οι άνθρωποι που μπορούν να κάνουν 4-5 συνεδρίες την εβδομάδα. Σαν αποτέλεσμα γίνεται απαραίτητο οι ψυχαναλυτές, αλλά και οι ψυχαναλυτικοί ψυχοθεραπευτές, να δουλεύουν με μικρότερη συχνότητα συνεδριών άνα εβδομάδα και για μικρότερο χρονικό διάστημα. Το σίγουρο είναι πάντως ότι περισσότερες συνεδρίες την εβδομάδα βοηθούν να γίνει πιο γρήγορη και πιο βαθιά η διαδικασία, είτε είναι ψυχανάλυση, είτε ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία.

Συνήθως στην ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία ο θεραπευόμενος είναι καθιστός και απέναντι από τον ψυχοθεραπευτή. Σε αντίθεση, στην κλασική ψυχανάλυση ο θεραπευόμενος ξαπλώνει στο ντιβάνι, με τον ψυχαναλυτή να κάθεται πίσω του, έξω από το οπτικό του πεδίο, όπως στην παραπάνω εικόνα όπου φαίνεται το γραφείο του Φρόυντ, "Αναπνέει" πίνακας της Rachel McCann, Ψυχανάλυση ή ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία; Διαφορές και ομοιότητεςμε την καρέκλα του να βρίσκεται πίσω από το ντιβάνι του αναλυόμενου. Επιπλέον, η ψυχανάλυση που διαρκεί χρόνια, έχει μεγαλύτερη διάρκεια από την ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία η οποία μπορεί να διαρκέσει κάποιες φορές ακόμη και μήνες. Συνήθως, ο ψυχαναλυτής μιλάει λιγότερο στις συνεδρίες από τον ψυχαναλυτικό ψυχοθεραπευτή (αν και αυτό διαφέρει από ψυχαναλυτή σε ψυχαναλυτή) ο οποίος συμμετέχει πιο ενεργά, μπαίνοντας σε διάλογο με τον θεραπευόμενο.

Όπως στην κλασική ψυχανάλυση, έτσι και στην ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία, ο ψυχοθεραπευτής χρησιμοποιεί την ίδια ψυχαναλυτική θεωρία, που τον ξεχωρίζει από τα άλλα ψυχοθεραπευτικά μοντέλα, όπως την συστημική, την γνωστικο-συμπεριφορική, κ.α. Μέσα στην ίδια την ψυχαναλυτική θεωρία όμως, υπάρχουν πολλές διαφορετικές σχολές σκέψης, οι οποίες κατευθύνουν την τεχνική, αντίληψη και σκέψη του επαγγελματία και επομένως, και οι ψυχαναλυτικοί ψυχοθεραπευτές μεταξύ τους, αλλά και οι ψυχαναλυτές μεταξύ τους μπορεί να διαφέρουν αρκετά στον τρόπο που ασκούν το επάγγελμά τους.

Πέραν της κάθε ψυχαναλυτικής σχολής σκέψης, οι ψυχαναλυτικοί ψυχοθεραπευτές και οι ψυχαναλυτές διαφέρουν μεταξύ τους, ανάλογα με τις πεποιθήσεις τους και το τι κρίνει ο κάθε ένας από αυτούς ότι ταιριάζει στο προσωπικό του θεραπευτικό στυλ. Πάνω από όλα όμως, η προσέγγιση και η τεχνική τους καθορίζεται και από τον θεραπευόμενο, δηλαδή τις ιδιαίτερες δυνατότητες και ανάγκες του. Για παράδειγμα, ο ίδιος ψυχαναλυτικός ψυχοθεραπευτής μπορεί να μιλάει περισσότερο ή λιγότερο, και να είναι περισσότερο διεισδυτικός ή υποστηρικτικός, ανάλογα με τις δυνατότητες και τις ανάγκες του ανθρώπου που έχει απέναντί του.

Αυτό που έχει μεγάλη σημασία όμως και που ερευνάται όλο και περισσότερο σήμερα, είναι να γνωρίζουμε ποια είναι τα χαρακτηριστικά που κάνουν την διαδικασία της ψυχοθεραπευτικής προσέγγισης (είτε είναι ψυχανάλυση, είτε ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία) να είναι πιο αποτελεσματική, πέραν από το ποιος είναι ο επαγγελματικός τίτλος του ανθρώπου που την εξασκεί.

Freud office photo credit: roberthuffstutter / Foter / CC BY

 

Διαδικτυακή Online ψυχοθεραπεία

Ψυχολογικη υποστηριξη και ψυχοθεραπεία online με την ψυχολογο Ειρήνη Μπακοπούλου

Σε ποιους χρησιμεύει;
Σε τι δυσκολίες μπορεί να βοηθήσει; Πώς λειτουργεί; Τι χρειάζομαι για τις συνεδρίες online και ποιος θα με βοηθήσει με τα τεχνικά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν;

Στείλτε μήνυμα

Σχετικά άρθρα